biografie

Biografie Britney Spears

 

1981 – 1998


 The Mickey Mouse Club
Jonge BritneyBritney Jean Spears werd geboren op 2 december 1981 in McComb, Mississippi als eerste dochter van Lynne en Jamie Spears. Britney groeide samen met haar oudere broer Bryan (1977) en haar jongere zusje Jamie Lynn (1991) in Kentwood, Louisiana. Tijdens haar jeugd kreeg Britney zang, dans en acteer-lessen waarmee ze regelmatig prijzen won bij verschillende talentenjachten. Britney ontdekte al op jonge leeftijd dat zingen haar grote passie is en zag zangeressen Mariah Carey, Madonna en Whitney Houston als haar grote voorbeelden. In 1989 deed Britney auditie voor The Mickey Mouse Club, een tv-programma van Walt Disney Production waarin jonge talenten optreden. Britney werd afgewezen vanwege haar jonge leeftijd. Ruim twee jaar later probeerde Britney nogmaals een Mouseketeer te worden bij The Mickey Mouse Club en deze keer werd ze wel toegelaten. In deze periode waren ook de jonge Christina Aguilera, Justin Timberlake en Ryan Gosling te zien bij The Mickey Mouse Club.

Britney Mickey Mouse Club

Eerste Album
Twee jaar later werd The Mickey Mouse Club van de buis gehaald, maar Britney bleef dromen van een carrière zangeres. Een aantal jaar later besloot ze om demo’s op te sturen naar verschillende platenmaatschappijen, waaronder Sony en Mercury, maar ze bleken niet geïnteresseerd. Platenmaatschappij Jive Records zag echter wel wat in de jonge Britney Spears en besloot om een samenwerking met haar aan te gaan. Niet lang daarna nam Britney in Zweden een groot deel van haar eerste album Baby One More Time op. Na de opnames voor haar album ging Britney weer terug naar Amerika voor de promotietour voor haar album. Britney trad voornamelijk op in winkelcentra en trad later op als openingsact tijdens de optredens van boyband *NSYNC.

1999 – 2000


Eerste succes
Begin 1999 werd Britney’s allereerste album uitgebracht, deze steeg direct naar nummer één in de Amerikaanse Billboard 200. Wereldwijd behaalde het album de top van de hitlijsten in maar liefst 15 landen en werd het binnen een jaar ruim 10 miljoen keer verkocht. Het nummer ‘Baby One More Time’ werd als eerste single uitgebracht. Jive Records had hiervoor een geanimeerde videoclip in gedachten, maar Britney wees dit idee af. Britney kwam met het voorstel om de video op te nemen op een high school. Op de dag dat de single werd uitgebracht werd deze maar liefst 500.000 keer verkocht en kwam het terecht op nummer 1 van de Billboard Hot 100. Na dit grote succes volgden de andere successen al snel, ook de singles (You Drive Me) Crazy en Sometimes sloegen wereldwijd goed aan. Britney haalde veel prijzen binnen en mag zichzelf de jongste artiest met een (eerste) miljoenenalbum noemen. Wereldwijd werd het album uiteindelijk ruim 30 miljoen keer verkocht.

Kritiek
De 17-jarige Britney kreeg de eerste kritieken toen zij voor het magazine Rolling Stone uitdagend op de voorpagina stond. Britney lag op deze foto op een bed met een kort topje en een korte broekje, dit gaf een verkeerd voorbeeld en hierom zou zij worden geboycot. Ondanks dit werd ook het volgende album dat Britney uitbracht in 2000 ‘Oops!…I did it again’ weer een grote hit. Het album werd binnen een week 1.3 miljoen keer verkocht en Britney brak ook met dit album het record voor het hoogste debuut van een soloartiest ooit.

Boek Heart to Heart
Naast het album ‘Oops!…I Did It Again bracht Britney in 2000 ook een boek uit dat zij samen met haar moeder Lynne schreef, Heart to Heart. In dit boek vertellen Britney en Lynne onder andere hoe het leven van Britney eruit zag voordat zij een wereldster werd. Van het zingen thuis voor de familie en de audities die ze als jong meisje deed. Maar het boek gaat niet alleen over het leven van Britney Spears, moeder en dochter vertellen ook over de sterke band van een moeder en dochter.

Relatie Justin Timberlake
Verder bevestigde Britney in dat jaar een relatie te hebben met *NSYNC zanger Justin Timberlake. Al een tijdje gingen er geruchten rond dat de twee meer zouden zijn dan alleen vrienden. Britney en Justin kenden elkaar al enige jaren, zij hadden elkaar ontmoet bij de Mickey Mouse Club.

Britney 1999

2001


Album Britney
In 2001 kwam Britney met een persoonlijker album uit, zij vernoemde dit album dan ook naar zichzelf ‘Britney’.
Britney geeft aan dat dit album wat volwassener is dan haar vorige albums. Van het album Britney werden meerdere singles uitgebracht waaronder Oveprotected, Boys en I’m a Slave 4 U. Op het nummer I’m a Slave 4 U gaf Britney Spears tijdens de MTV Video Music Awards een spectaculair optreden waarbij ze met grote slang een om haar nek danst.

Film Crossroads
In maart 2001 begon Britney aan een heel nieuw project, ze ging een hoofdrol spelen in een film, Crossroads.
6 Maanden lang was Britney druk bezig met de opnames voor deze film. Naast Britney spelen ook Zoë Saldana (onder andere bekend van Avatar) en Taryn Manning (onder andere bekend van Orange Is the New Black) ook grote rollen in de film. Britney’s zusje Jamie Lynn krijgt ook een kleine rol in de film, zij speelt een scene waarin Lucy (Britney’s rol) te zien is in haar jonge jaren.

Britney biografie 2001

2002


In februari 2002 kwam de film Crossroads uit. De film is een combinatie van drama, komedie en romantiek. Ondanks Crossroads financieel wereldwijd een groot succes was, kwam er ook veel kritiek op de film. Zo werd de film onder andere genomineerd voor titels als “Worst Original Song”, “Worst Director” en het won het zelfs de titel “Worst Actress” (Britney Spears). Tijdens de film zijn onder andere de nummers I Love Rock ‘n Roll, I’m Not a Girl, not yet a woman en Overprotected te horen.

2003

Einde relatie Justin Timberlake
In juni kondigde Britney aan dat ze een break zou nemen voor 6 maanden, toch stond de zangeres in november alweer in de studio’s om een nieuw album op te nemen. In deze periode werd ook bekend dat de relatie van Britney Spears en Justin Timerlake na 3 jaar voorbij was. Justin Timberlake bracht aan het eind van dat jaar het nummer Cry me River uit waarin een Britney look-a-like te zien is, de videoclip lijkt te suggereren dat Britney Spears zou zijn vreemdgegaan. Britney Spears neemt als reactie op het nummer van Justin Timberlake het nummer “Everytime” op voor haar komende album, In The Zone. Everytime wordt later ook uitgebracht als single.

Album In The Zone
In augustus raakte Britney in opspraak tijdens een optreden van de MTV Video Music Awards omdat zij tijdens de openingsact op het podium zoende met zangeres Madonna. Niet veel later zien we Britney weer samen met Madonna, dit keer in de videoclip Me Against The Music. Me Against the music is het eerste nummer dat Britney uitbrengt van haar vierde studioalbum In The Zone.
Het album werd in 2003 uitgebracht in Amerika en kwam in 2004 naar Nederland, van het album zijn wereldwijd meer dan 10 miljoen exemplaren verkocht.

Biografie Britney 2002

2004>

Huwelijk
In januari 2004 komt vrij plotseling het bericht naar buiten dat Britney Spears in het huwelijksbootje is gestapt. Britney is in Las Vegas getrouwd met een vriend uit haar jeugd, Jason Allen Alexander. 55 Uur later zijn ze weer gescheiden.

The Onyx Hotel Tour
In maart begon Britney aan haar nieuwe tour The Onyx Hotel om haar album ‘In the Zone’ te promoten. De tour bestond uit maar 54 shows door Noord Amerika en Europa. Helaas moest een deel van de tour worden geannuleerd toen Britney geblesseerd raakte tijdens de opnames voor de clip Outrageous, deze clip is officieel dan ook nooit uitgebracht. De beelden die wel al waren opgenomen zijn hier te zien.

Leave a Comment